15.06.2018

Ben jij welkom in Rusland?

Rusland beloofd gastvrijheid aan de FIFA world cup gasten – maar niet iedereen is welkom in dit land vandaag.

Zou je in het centrum van Moskou willen rondlopen of een citytour in St.Petersburg maken?

  • Op 5 mei 2018 zijn er meer dan 1500 mensen (700 van hen in Moskou, meer dan 200 in St.Petersburg) aangevallen, geslagen en gearresteerd in steden van Rusland omdat ze gewoon daar waren waar de oppositie protesteert tegen de vierde termijn van Mr. Putins nooit-stoppend presidentschap.

Waardeer je alle mensen, onafhankelijk van etniciteit, geslacht, religie of seksuele geaardheid?

  • Voor vrouwen in Rusland is het niet toegelaten om tewerkgesteld te zijn in 465 verschillende beroepen.
  • Er is geen wet tegen huishoudelijk geweld, geen wet voor sexuele gelijkheid, de meeste vrouwen zijn niet gelijk betaald als mannen, ze zijn niet actief in de politiek en hebben geen wapens tegen discriminatie in hun publiek en privaat leven.
  • Op 1 mei zijn er holibi-activisten gearresteerd omdat ze regenboog spandoeken toonden in een publieke demonstratie. Tientallen personen zijn veroordeeld in de laatste 5 jaar voor “propaganda over niet-traditionele seksuele relaties” (welke verboden zijn sinds 2013 door de wet van de Russische Federatie)
  • Jehovah’s Getuigen organisaties zijn verbannen en vele van hen zijn naar de gevangenis gestuurd omwille van hun geloof. Een recent voorval was in Vladivostok – mensen zijn gefilmd door verborgen camera’s van de federale veiligheidsdienst terwijl ze aan het bidden waren, een rechtszaak werd geopend tegen (onder andere) een 83 jaar oude dame.
  • Na de annexatie van het Krim, lijden de plaatselijke Tataren onder verschillende vormen van discriminatie omwille van hun etniciteit, religie en burgerschap (velen van hen willen hun Oekraïens paspoort niet opgeven).
  • Racisme en onverdraagzaamheid zijn een constante bedreiging voor zij die er anders uitzien dan de etnische Russen – honderden zeer ernstige haatmisdaden zijn gerapporteerd in Rusland tegen Aziaten, Afrikanen, Roma en anderen.

Keer je je af van foltering en onmenselijke behandeling?

  • Jonge kritisch ingestelde mensen zijn gearresteerd in 2018 in St.Petersburg en Moskou. Ze zijn beschuldigd dat ze een revolutie zouden aan het plannen zijn  en ze zijn ernstig gemarteld. Human Rights verdedigers die opkomen tegen foltering en politieke vervolgingen zijn vernederd geweest in een door de staat gecontroleerde media.
  • Alle human rights organisaties worden in Rusland bekeken als “buitenlandse agenten” en krijgen te maken met repressie. Velen van hen moesten hun organisatie stoppen of het land verlaten.
  • In opvangcentra voor buitenlanders brengen duizenden migranten vele maanden door in onmenselijke omstandigheden. Omwille van omstandigheden beschikken meer dan honderdduizend mensen, sinds de Sovjet Unie niet meer bestaat, nog niet over een geldig Russisch paspoort en riskeren het gevaar ook in zulke opvangcentra terecht te komen.

 

Are you welcome in Russia? (in English)

Czy jesteś mile widziany w Rosji? (po polsku)

Êtes-vous bienvenu en Russie? (en français)

Herzlich Willkommen in Russland?! (Deutsch)

Sei benvenuto in Russia? (in italiano)

Eres bienvenido a Rusia? (en español)